Salı, Aralık 20

Yuvalak

Urfalı hanım çikifte leğeninin başına aya kiftesi için oturdu mu, evdekiler bilir ki aya kiftesinin yanında mutlaka yuvalak da yuvalanacaktır.

Aya kiftesini  yazmıştık.

Yuvalağa gelince; genellikle dört mevsimde de yenir. En çok ramazanda sahurda, yürek tutsun diye tüketilir.


Bu arada yuvalağı seven de başka türlü sever. Çünkü kimi haşlanmış yuvalak yemek ister ayranla kimi bütün bütün yağda kızartmasını sever kimi de ikiye böldürür yuvalağı, yağda kızartılsın ister sonra da üstüne yımırta kırdırır. Hee canım!

İşte yuvalağın malzemeleri;

- kiftelik bulgur, kuru isot, tuz ve de karaet.

- Yuvalağa neredeyse hiç frenksuyu konmaz.

Yapılışı;

- malzemeler çikifte gibi azar azar su alınarak yoğrulur,

- kiftenin tuttuğuna karar verilirse cevizden küçük, gülleden (bilye) büyük parçalar koparılır,

- el ayası az ıslatılır,

- yuvalana yuvalana yuvarlanır yuvalak.

Sonrası size kalmış nasıl yerseniz yiyin afiyet olsun.

4 yorum:

  1. Hocam yuvalak hiç yemedim ama şu sağdaki ufo gibi olanlardan yedim. İsmini unuttum =)

    YanıtlaSil
  2. onların adı ayakiftesi. yazık size...

    urfa'ya gittiğinizde hemşerilerimiz sizi ağırlayamıyor belli.

    sevgiyle

    YanıtlaSil
  3. Yok hocam sağolsunlar güzel ağırlıyorlar da Urfa'ya o kadar gidip geldiğim halde hâlen bilmediğim bir sürü yemeği var. Aya kiftesinin de adını unutmuşum işte =) Bu arada menengiç kahvesinin yapılışı hakkında öylesine farklı şeyler öğrendim ki kafam iyice karıştı. Kimi asla süt konmaz derken kimi de sütsüz olmaz diyor. Sizden ricam nasıl yapılır, ne tip bir bardak ya da fincanda içilir açıklayabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  4. menengiç kahvesinin sütsüz içildiğini görmedik. öbür türlüsü bir başka ağız tadı olsa gerek. içilmez değil ama menengiç sütle tıpkı kahve gibi yapılır ve kahve fincanında içilir. biz öyle gördük öyle içtik.

    sevgiler

    YanıtlaSil