Pazartesi, Kasım 10

Ciğer kebabı


bir zamanlar urfa'da ciğer kebabının ancak kurban bayramından kurban bayramına yenildiğini; çok çok dağda, piknikte mangalın üstüne atıldığını şimdi kime söyleseniz inanmaz!

bu kadar yaş yaşadık, urfa'da yetiştik, büyüdük; anteplilerin cartlak kebabı, urfalılar'ın ciğer kebabı dedikleri kebabın kentimizin neredeyse 'milli yemeği' haline geldiğini üzülerek görüyoruz.

her yan ciğer kebabı dolu, kaldırımlarda bile ciğer kebabı yeniyor!
bu yeme biçimi urfa'nın yemek kültürünü yansıtmıyor ne yazık ki ve yine ne yazık ki artık urfa mutfağının neredeyse birinci yemeği oldu ciğer kebabı.

bir zamanlar ancak bir kaç kebapçı dükkanının olduğu ve onların müşterilerinin de ancak kente gelen yabancılar ya da köyünden sağlık ya da herhangi bir iş için gelip de karnı acıkan ve kebap yemek isteyen insanlar olduğu ve kesinlikle söylüyoruz ki urfalıların kebapçı dükkanından kebap yemeyi ayıp saydığı günlerden bu günlere geldi urfa!

eğer canınız ciğer kebabı isterse eski urfalılar gibi evde yapın!
güzel bir kuzu ciğeri alın en iyisinden ve tazesinden. evde yuha ekmeğiniz vardır nasıl olsa (bakınız sitede yuha ekmeği tarifi var) dürmük yapıp yiyin afiyetle. unutmayın ki urfalılar bir zamanlar çarşıdan ekmek almayı da ayıp sayarlardı ekmeklerini kendileri evde yapardı.

sağlıkla.

2 yorum:

  1. Merhaba, bir de İstanbul'da Asmalımescit'te "Canım Ciğerim" diye bir ciğerci vardır. Ciğeri şahanedir :)

    YanıtlaSil
  2. merhabalar eşimde çok merak edip duruyor bu ciğeri.Ben evde yapmayı düşünüyorumda arasına kuyruk yağımı konuluyordu

    YanıtlaSil