Cuma, Haziran 10

Bir Hatırlatma Yemeği: Bütün Balcan


Gerçi Urfalılar’ın hatırlatmaya ihtiyacı yoktur, onlar şimdiye kadar çoktan yapıp yemişlerdir ama bir de Urfa’nın dışına düşmüşler var ki lafımız onlaradır, hatırlatmamız onlara…

Tam da şu günler bütün balcan zamanıdır, unutmayın… Balcanlar çiçeğe durdu hatta kimi yerlerde az biraz boy attı bile…

O zaman?

O zaman yapılacak şey hemen çarşıdan pazardan yoksa tarladan hatta saksıda yetişeninden küçük balcanlar almak ya da koparmak, yanına yağlı kuzu eti katmak ve evin yolunu tutmaktır…

Balcan kabuklarını boylamasına şekil vererek kesin, tuzlu suda acılıkları gitsin diye bekletin; kuzu etini koyun tencereye suyunu salsın, çeksin, tereyağı ile kavurun, az sıcak su ilave edip pişene kadar bekleyin; bu arada zaten dolapta haşlanıp da kaldırılmış nohudunuz vardır, onlardan küçük bir avuç atın kaynayan suya, balcanları çıkarın sudan bir iki tanesini çizin, iki üç diş sarımsağı bölerek bu çiziklerin içine yerleştirin sonra da onları da pişen ete ve nohuda katın; az biraz tuz, biraz da eşki… artık nar eşkisi mi olur limon mu yoksa limon tuzu mu ya da limon mu? Evde ne varsa o olur… Unutmayın ekşi kararında olacak, fazla değil.

Afiyet olsun…

1 yorum:

  1. Bunu ilk kez geçen gün tv'de gördüm. Çok şaşırmıştım. denemek istiyorum ben de.

    YanıtlaSil