Perşembe, Eylül 29

Balcan Kavurması Yeniden

Yine balcan üzerine yine balcan kavurması üzerine bir yazı… Çünkü bir Urfalı’nın balcan sevgisi, sürekli hatırlattığımız gibi hiç bitmez. Hele ki artık sebzen-meyvenin mevsiminin kalmadığı böylesine bir dönemde.

Marketler manavlar her zaman her daim insanın canının çektikleriyle dolu… Yalnız bir farkla ki artık her şey “sanayi ürünü!” İstersen alma, “Bu balcan bu mevsimde yenmez!” de… Sen bilirsin?

Ancak insanın canı balcan çekerse hele ki hep diyoruz ya Urfalı’ysa… Yapacak bir şey yok… Alırsın canının çektiğini tıpkı bizim yaptığımız gibi balcan kavurması yaparsın… Hatta bu sevgiyi tescil etmek için videoya bile çekersin ki “dosta düşmana” gösterebilesin…


Bu arada bu videoyu Youtube da koyduk. Bizce bütün Urfalılar yemek kültürlerini yaşatmak için artık herkesin elinden düşürmediği telefon ve fotoğraf makineleriyle pişirdikleri yemeği çekip yayımlamalılar… Çünkü ortalıkta “Urfa yemekleri” adı altında yalan yanlış bir sürü şey dolaşıyor…

Gelelim balcan kavurmasına… Uzun uzun anlatılacak bir şey yok… Sadece balcanlar ince ve uzun olsun, “acısı çıksın” diye suya falan yatırılmasın (Urfalılar böyle bir şey yapmaz) doğrudan önce üçe enine sonra boylarına ikiye bölünsünler ve kızgın yağda, mümkünse zeytte (zeytinyağında) kavrulsunlar…

Unutmayın önce balcanlar kızartılacak sonra isotlar… Tabii ki frenkler ayrı kapta, kabukları soyulmuş, az biraz tuz konulmuş olarak pişirilecekler.

Geldik en önemli kısma… Geçen yazımızda da yazmıştık… Yuha ekmek ya da açık ekmek olmadan balcan kavurması yenmez…

Yuha ekmeğiniz yoksa, ki Urfa dışında nasıl yuha ekmek yapılır yazmıştık, yine yazalım ki yapacağınız çok basit… Birkaç yufka alın… Dörde bölün… Ocağın üstüne bir küçük sac koyup (saç kavurma sacı diye satılıyor her yerde) ısıtın sonra da yufkaları önlü arkalı pişirip kurumaları için tezgahın üstünde bir süre bekletin. Yufkalar olsun size yuha ekmek! Kullanmaya sıra gelince de yuha ekmekleri önce hafif sulayın sonra da bir örtünün altında beş dakika bekletin. Alın size yuha ekmek! Balcan kavurmasını artık dürmük (dürüm) yapıp afiyetle yiyebilirsiniz.

Afiyetle…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder