Cuma, Ekim 10

o bize ferengistanın armağanı: frenk tavası


frenk, urfalara frengistan'dan gelmiş. ondan ona, 'frenk' demişler. hala da diyorlar. domates demekten daha güzel bizce!

işte bu frenk patlıcangillerden. balcanın (patlıcanın) soyundan gelir ve dolayısıyla urfalılar bu akrabalığı bilirlermiş gibi ikiliyi pek çok yemekte yan yana getirirler.

çömlekte ağırlık frenkte; karnıyarıkta balcanda; kazankebabında hemen hemen eşit; doğramada az biraz frenkten yanadır.

ancak söz konusu başka bir yemek oldu mu kendi başınadır frenk, adı da 'frenk tavası'dır!

çünkü frenk, yaz aylarında bir datlılanır bir datlılanır bir olgunlaşır ki sormayın. tam zamanı' deyince de frenkle, frenk tavası yapılır.

hele ustasının eline düşerse frenkle kuzu eti; bir de bir iki saat kısık ateşte kendi suyunda pişerse; yanına da sadeyağlı pirinç pilavı denk gelirse; dırnaklı ekmek, buzlu ayran, acı yeşil isot varsa sofrada?
daha ne ister urfalı?

mutluluk bulunmuştur. bir urfalıya bu yeter!

abartmıyoruz. gerçekten de iyi bir yemek bir urfalının keyfini yerine getirmek için yeter de artar bile.
neyse.

lafı fazla uzatmadan frenk tavası nasıl yapılır ona geçelim.

malzeme

- iki kilo iri frenk (ama gerçeğinden yoksa diğeriyle ancak nefis köreltilir)
- 750 gr. kuzu kıyması
- 1 yk salça
- yeterince karabiber ve tuz
- birkaç dal da taze nane.

içi abartmamak gerek bizce çünkü önemli olan et ve frengin uyumudur. ortaya çıkardıkları lezzettir.

hazırlanışı

- eti salça, tuz, karabiber ve kıyılmış taze nane ile karıştırın ama yoğurmayın
- frenkleri enlemesine üç ya da dört (büyüklüğüne göre) yerinden kesin ama koparmayın. bıçak dibine kadar insin ama dilimlemesin
- aralarına kıymayı koyun ama çok sıkı doldurmayın. bir frenk bir et
- frenkleri yan yana dizin. su koymayın. kendi suyunda pişecek.
- önce harlı sonra kısık ateşte yaklaşık bir buçuk, iki saat ocakta tutun
- en sonuna doğru dibi tutacaktır. zararı yok ama kararınca tutsun.

unutmayın frenk tavasının yanına yakışan pirinç pilavıdır. ayran ve yeşil isotsuz da yenmez.

sağlıkla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder