Cumartesi, Ekim 11

şimdi içli kifte zamanıdır!


kış geldi ya! artık ardı ardına kifteler yapılmaya başlar... en başta çikifte en çok da içli kifte, dolmalı kifte, az biraz sonra pencer (pazı) çıktığında boranı, basma kifte... arkası gelir yani.

biz şimdi içli kifteden söz edeceğiz. geçenlerde bir takipçimiz, 'niye sitede içli köfte yok? bir arkadaşıma yapacağım' dedi. belli ki arkadaşı bir urfalı ve gönlünü ve de gözünü hoş tutmak istiyor.

bir urfalıyı hoşnut etmek için yemekten daha güzel ne var? yeter ki urfa yemekleri olsun yeter ki anasının yaptığı olsun ya da benzesin en azından!

yani nasıl bir urfa yemeği nasıl bir içli kifte (bu arada arkadaşımız kifte demeyi öğrenmiş) anlatalım.

bir kere urfa'nın içli kiftesi diğer 'içli köfteler'e benzemez. birinci özelliği küçük olmasıdır ki dışında kara et (yağsız dana eti ve kara daşda döğülmüş), kiftelik bulgur, kuru isot, duz ve az karabiber vardır. içinde de (az yağlı kuzu ya da koyun kıyma), ceviz, az bahteniz (maydanoz), karabiber ve duz.

hazırlanışı

- içli kiftenin içini önce kıymaya az su katarak ve suyunu çektirdikten sonra onu kavurarak başlarsınız. indirmeye yakın ocaktan duzunu ve dövülmüş ama az biraz iri bırakılmış ceviz içini ve de karabiberini, bahtenizi katarak alırsınız ocaktan.

- bırakın soğusun iç, siz içli kiftenin dışını hazırlamaya başlayın.

- içli iftenin dışına az su alarak (dikkat edin hep az diyoruz yeri geldiğinde) eti, isotu, duzu ve karabiberi karıştırarak başlarsınız sonra yedire yedire bulguru yedirirsiniz onlara.

- neredeyse bir yarım saat birkaç kez az su alarak kifteyi yoğurursunuz. kiftenin tuttuğuna emin olunca da artık içi dışa doldurmanın zamanı gelmiştir.

- bir tas su alın bir kenarda dursun, biraz sonra lazım olacak.

- elinizin içini az ıslatıp ceviz büyüklüğünde parçalar koparırsınız kifteden sonra onu sol elinize alıp başlarsınız işaret parmağınızla içini oymaya...

- oydunuz incecik! şimdi içten alıp az biraz, doldurursunuz kiftenin içini...

- ee içli kiftenin ağzını kapatmak da hüner ister. hüner de onu döndüre döndüre bastıra bastıra kapatmaktır.

- uzun sürer bu işlem. hele ki yiyen çok olunca!

- doldurdunuz bütün kifteleri ve her şey bitti değil mi?

- hayır bitmedi, şimdi kızartma zamanı...

- bol sıvı yağ koyarsınız bir derin tavaya ki içinde yüzerek kızarsınlar siz arada döndürün onları...

- tavadaki yağa (soğumaması için) en fazla bir keresinde beş altı tane içli kifte atarak sabırla kızartırsınız onları.


- ancak unutmayın sofraya koymadan yarım saat önce kızartın ki soğumasınlar sıcak sıcak gelsin yiyeceklerin önüne.

içli kifte ile mercimek çorbası iyi gider, içeceği de ayrandır.

sağlıkla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder