Cumartesi, Kasım 29

yımırta dürmük

yumurtanın yumurta olduğu zamanlarda, sokak satıcıları vardı; ‘yımırttaaa çüftü beş kuruş!’ der bağırır sokak sokak mahalle mahalle dolaşırlardı.

‘yımırtaçı emmi’nin sesini duyunca biz çocuklar, parayı da denkleştirince hemen sokağın başına koşardık. eğer evden istememişlerse şeker şerbet niyetine şahsımıza bir yumurta alırdık, iki değil!

‘yumurta sese iyi gelir!’ dediklerinden, bize gerekli olan bir yumurtaydı ve her gün içilecekti. yumurtanın tepesinde hemen küçük bir delik açardık, elimizde de bir çimdik tuz! iki üç yudumda biterdi yumurta.

urfalılar yumurtayı çok sever hele ki bahar geldiğinde. önce birkaç tanesi suda haşlanıp, ‘yımırta dürmük’ yapılıp yenir. malzeme yuha ekmek, yeşil soğan, maydanoz, tuz ve de kuru isot! yarım yumurta bir dürmük öbür yarım bir dürmük.

bazen de birkaç tanesi sadeyağa kırılıp yımırtalı kiftenin içine konulur, yanında mutlak ayran ve marul!

aylardan bahar ya, yoğurdu köylü indirmiş ya şehre, az biraz da yanık ya buna da can dayanmaz ya; insanın canı çılbır ister. hemen yoğurda birkaç diş sarımsağı tuzla döver katarsınız; sadeyağa da birkaç yumurta kırar karıştırırsınız sonra doğru yoğurdun içine. yanında da mutlak yeşil soğan!

baktınız yoğurt yok! o zaman da sadeyağın içine kırın birkaç yumurta, karıştırın, alın size kaygana!

amma baktınız ki kıyma var kavrulmuş hem de işte size kıymalı yımırta. kıymayı urfalılar, suda önce haşlar sonra kavururlar. kavrulup da pişince kıyma içine sadeyağ ve tuz, üstlerine de yumurta kırın kaç tane isterseniz. karıştırın yumurtaları işte o kadar! yalnız yanında mutlak ayran, yeşil soğan ve de turp olacak; karabiber de ekerseniz size kim karışacak?

sağlıkla.

6 yorum:

  1. Biliyorum yumurtayı çok seversin zero! çiğ çiğ hariç ne şekilde olsun yersin zero. ama şimdi bir gece önce nerde olduğunu unutup bu yazının cezbine kapılıp mutfakta kendine bir yımırta çeşitlemesi yapmaya gitme zero! biraz peynir, iki dilim de kızarmış ekmek nene yetmiyor zero?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba..Kökleri Antep-Urfa arasında bir yerde olan biri olarak sitenizi bulunca sevindim ve hemen takibe aldım şimdi :)
    Köklerim suda boğulan Halfeti'nin karşısındaki Kalemeydan köyündeydi..O yüzden Antep-Urfa arası dedim,Kalemeydan Nizip'e bağlıdır Halfeti ise Urfa'ya...İstanbul'da doğup büyümüş ama köklerini çok seven,oraları sık sık ziyaret eden ve muhteşem yemeklerini yemekten :) ve yapmaktan zevk alan biri olarak merhabalar, sevgiler size Zehr@
    Yemekleri anlatışınıza bayıldım...

    YanıtlaSil
  3. Benim ilkokul arkadaslarima hep cig yumurta icirirdi anneleri, sut ve balla karistirip. Benim annem beni zorlamadigi icin sansliydim..

    Bugun bile icinde yumurta kokusu olan seyleri sevmem ama yumurtayi cok severim.. Hele rafadan olursa, hele icine ekmegin kabugu batirilirsa, yaninda daha kimsenin acmadigi gazeteler, bir bardak sicak cay olursa ve hele gunlerden pazarsa..

    Ben ekmegin kabugunu severim.. ekmegin icine yumurta, taze sogan, maydanoz yesil biber koyup yemege bayilirim..

    Bizim isotumuz yok, onun icin "paprika" koyuyoruz.. :-))

    YanıtlaSil
  4. Dunku vatan gazetesinde Prof. Birgul Sonmez'in "yumurtaya iade-i itibar" isimli bir makalesi var. Unlu Prof, "hastalarima yillarca yumurta yemeyin" dedigim icin ozur dilerim" diyor ve iyi huylu kolesterolu yukseltmek icin bize haftada 2-3 yumurta yememizi oneriyor.
    Bir goz atin dilerseniz..

    YanıtlaSil
  5. sevgili kızlar,

    yumurta severleri buluşturduk ne güzel...

    bu arada yumurta da aklandı ve biz haklı çıktık diye bir seviniyoruz ki!

    yumurta yemeğe devam!

    sağlıkla..

    YanıtlaSil
  6. benimde evimde hergün yımırta pişer...

    kıymalı,sucuklu,peynirli....daha ne çeşitleri...

    naapim sabah sabah aklıma bişey gelmeyince hemn yumurta yapıyorum..7 buçukta daha ne olsun..çok severim ama...

    ellerine sağlık....

    babamların köyündede bakkala bi yumurta verip karşılığında başka şeyler alırdık.....para yerine yani:)

    YanıtlaSil