Pazar, Kasım 9

durduk yerde canınız kifte isterse: yağlı kifte


urfalılar alemdir.

bir bakmışsınız gecenin bir vakti ya da günün bir vakti, hiç fark etmez, canları 'durduk yerde' bir yiyecek çekmiş.

ne yaparlar sizce?
ne yapacaklar? bizim yaptığımızı yaparlar. yani canları ne çekmişse hemen sofralarında isterler.

bizim de canımız 'durduk yerde' kifte çekince acı çekince frenksuyu (salça) çekince yeşillikler gözlerimizin önünde uçuşunca, ayranı bardakta hayal edince, hemen hanedeki malzemeyi gözden geçirdik.

çikifte için et lazım, 'yok!' yımırtalı kifte için yumurta lazım, o da 'yok!' en önemlisi her ikisi için de insan lazım o zaten hepten yok. tek başınayız!

valla 'gerçek' bir urfalı'ya bunlar engel olamaz. biz de kendimizi 'gerçek' urfalı saydığımızdan olamadı tabii ve kalktık bir çırpıda bir can hafifliğiyle kendimize yağlı kifte yaptık.

bu yağlı kifte, insanın tek başına yiyebileceği daha doğrusu nefsini köreltebileceği bir yiyecek olduğundan, böyle bizim gibi yalnız başına canı kifte çekenlere birebirdir.

yaparsın; baktın gözünün açlığından biraz fazla olmuş, bulguru fazla kaçırmışsın; gönlünden artanı konuya komşuya verirsin (ki biz öyle yaptık).

gerçi vakitli vakitsiz konu komşudan gelen kifte, bir urfalıyı dehşetli sevindirir ama şimdi urfalıyı nereden bulacaksın? o konuda da 'mış gibi' yaptık! komşunun sevincini bir urfalı sevinci saydık!

malzeme

- 150 gr ince köftelik bulgur.
- iki yemek kaşığı isot.
- bir tatlı kaşığı salça.
- iki taze soğan,
- bir demet maydanozun üçte biri.
- iki çimdik tuz.
- iki yemek kaşığı sıvı yağ.
- Ve bol yeşillik (marul, taze nane hele ki turp olsa yanında).

hazırlanışı

- bulguru, isotu, salçayı ve tuzu kifte leğenine alın ya da bir geniş tepsiye. leğen ya da tepsi yoksa dert etmeyin. geniş plastik bir kap da olur.
- şimdi az su alarak (ılık) bulguru malzemeyle karıştırıp, kifteyi yoğurmaya başlayın.
- eğer kiftenin çabuk ve kolay olmasını istiyorsanız, üstüne az biraz sıcak su (yarım avuç) çekin, beklesin.
- siz bu arada soğan maydanozu ince ince kıyın. bir kenarda dursun.
- bulgura bir kez daha bakın ve az biraz sıcak su daha ekleyin.
- o ıslanırken siz ayran yapın.
- soğan, maydanozu katın bulgura.
- yağı ısıtın tavada ve en son onu ekleyin kifteye ki yağlı kifte olsun!
- güzelce karıştırın malzemeyi tatlar birbirine karışsın.

yağlı kifte hazır! mutlaka yeşillikle yiyin. yani marul, olmadı kıvırcık, taze nane, pirpirim (bulursanız ki daha var saksılarda), sögüş domates ve salatalık ve tabii ki içecek olarak ayran.

sağlıkla.

1 yorum:

  1. Ellerinize sağlık. Okurken bile canım çekti. Ah keşke benim de bir Urfalı komşum olsaydı dedim kendi kendime.

    YanıtlaSil