Cuma, Kasım 21

su kabağı niyetine!

bizim su kabağı diye bir yemeğimiz var, tabii yemeği yapabilmek için de kabağımız… ancak urfa dışında bu kabağı bulmak pek mümkün değil ya da biz rastlamadık… ancak canımız çekince su kabağı yemeğini, aşağıda tarifi olan kabağı yapıp su kabağı niyetine yiyoruz!

yemeğin adı ekşili kabak, tadı da pek su kabağından aşağı kalır gibi değil. uzakta gurbette olanlara hele ki su kabağı sevenlere bire bir iyi gelir. Bu yemeği bir kez yayımlamıştık şimdi canımız çekti bir kez daha ama bir iki ufak değişikle yeniden yapıp nefsimizi körelttik.

geçen sefer kuzu eti az yavan ve yağsızdı bu kez ‘yemeğin hakkını yağlı et verir’ deyip eti yemekten esirgemedik ve gerçekten ortaya nefis bir ekşili kabak çıktı.

malzeme
(4 kişilik)

/ 6-7 tane ince kabak / 250 gr kuzu eti / 100 gr nohut / 2 yk tereyağ / bir limon / bir yk salça / bir tk tuz / bir yk toz şeker / 4 bardak su.

yapılışı

- kuzu eti tereyağında 3-4 dakika çevrilir. ardından nohut ilave edilip (önceden ıslatılmış ve pişirilmiş) çevrilmeye devam edilir ve salça eklenir.
- kabaklar boylamasına ikiye ya da dörde bölünür ve 2. cm kalınlıklarında kesilir.
- tencereye (biz güveçte yaptık) kabaklar ilave edildikten sonra su, toz şeker, tuz ve limon da katılır. yaklaşık bir saat pişirilmeye bırakılır .

işte size güzel bir yaz yemeği.

sağlıkla.

5 yorum:

  1. bu yemeği daha önce yemişliğim var
    tek fark limon yerine nar ekşisi kullanmışlardı
    ve
    görüntü bu kadar güzel değildi
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. zevkle temaşa ettim resimleri yine zevkle okudum her iki yazıyı da.elinize sağlık.su kabağı şayet hani uzun bir sapı ve altı da yuvarlak olan kabak ise onu geçen yıl bahçemizde yetiştirmeyi başarmıştım.ama bir yemeğe konu oldugunu bilmedigim için pişirmeye yeltenmedim.hayalime göre kuruyup çocuklugumdan aklımda kalan o kuru sallayınca içinden ses çıkan şey)) olacaktı.lakin geç ektiğim için kuruyamadan çürüyüp gittiler.yine de güzeldiler..bir daha vakitli ekebilirsem nohut aşkına mutlaka pişireceğim))

    YanıtlaSil
  3. bulgurasinin tarifini bekliyorum..

    YanıtlaSil
  4. sevgili berin hn,

    nar ekşisi bizim yemeklerde daha çok dolmalarda kullanılır bir de çoğunlukla bostana salatasında.

    leyya hn,

    evet su kabağı o ektiğiniz bitki bir dahaki sefere eşkili kabak tarifi ile yapın ve kabağı çıkarıp yerine sukabağını koyun. çok güzel bir yemek oluyor ve nohut müthiş yakışıyor..

    sevgili mehtap hn,

    bulgur aşının tarifi en kısa zamanda geliyor..

    sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Bloğunuzu yeni buldum ve çok sevindim. Takipteyim İnş. Su kabağı ya da namı diğer ekşili kabak yemeği bizde de Konya yemeği diye geçer. Ben Konyalıyım. Konya Âşığı, Urfa Tutkunu. Dolayısıyla ekşili kabak benim her iki memleketime de ait olmuş oluyor bu durumda:) Ben de bloğumda elimden geldiğince Urfam'ı tanıtmaya çalışıyorum. Sizi de siteme beklerim.

    YanıtlaSil