Cuma, Aralık 19

ataş su, odunlar balık olmuş - çikifte 2



Nemrud’un emriyle Urfa’da bütün ağaçlar kesilmiş o günden sonra bir tek tahta parçası kalmamış ortalıkta, hepsi getirilip Kala’nın altına yığılmış. Mancınıglar’ın arasına da ipten bir leyli (salıncak) kurulmuş ki her şey hazır İbraham Pehember ataşa atılacak.

Bu sırada olan bitenden haberi olmayan ‘biraz huysuz’ bir Urfalı avcı, avda bir ceylan vurup eve getirmiş! Getirir getirmez de hanımına, ‘Karnım aç!’ diye buyurmuş!

Zavallı kadının eli ayağına dolanmış, ne yapacağını şaşırmış. Evde odun yok tahta yok ataş yakılacak; kara kara düşünürken kadıncağız kocası da bir yanda huysuzlanıp dururmuş.

Bakmış ki adamın önüne yiyecek bir şey koyamayacak gidip ceylanın kara etinden bir parça koparmış, kara bir taşın üstüne koymuş, almış eline et tokmağını bir yandan vurmuş bir yandan söylenmiş ki ne yapsın ne etsin?

Kara et yağsız, bir de güzelce sinirlerini ayıklayınca olmuş sana pambıh (pamuk) kimin! Aklına evdeki ince bulgur gelmiş, etin iki misli katmış legene, isot (pul biber), frenksuyu (salça) az biraz da tuz eklemiş, başlamış az biraz su alıp yoğurmaya. Bakmış daha diri bulgur az biraz daha su almış yine yoğurmuş. Arada da tuzuna acısına bakmış!

Sonunda aceleyle uydurduğu yemek yenilecek hale gelince bulgurlar ne kıtır ne hamur olmadan bir de taze soğan bahteniz (maydanoz) doğrayıp içlerine bir güzel karıştırmış ki lezzet versinler.

Bulgurdan parça parça ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp eliyle de süs yaptıktan sonra yanlarına evde ne yeşillik bulduysa eklemiş, bir bardak ayranla götürüp, huysuz kocasının önüne koymuş!

Adam önüne konan daha önce hiç yemediği bu yiyeceğe önce şaşırmış, ‘bı ne?’ demiş, kadın yemeği çiğ etten yaptığından hemen adını uydurmuş, ‘çikifte!’

Avcı açlıktan ses etmemiş önce hatta acı ağzını yakarken bile bir şey dememiş sonra sonra pek hoşuna gitmiş çikifte, ‘Hanım arada yap bundan’ demiş uzanmış!

Avcı dinlene dursun, Nemrud da İbraham Pehemberi ataşa atmak için çıkmış Kala’ya ki seyre dursun. Yanında da kızı Zeliha, İbraham’ın sevgilisi ilk inananı.

Ataş hazır! Bindirmişler İbraham Pehemberimiz’i leyliye sallayıp sallayıp aşağıdaki ataşa atmışlar. İbraham’ın ataşa atıldığını gören Zeliha da atlamış ardından ama Allah daha onlar ataşa düşmeden ataşı su, odunları balık yapmış sırtları kara kara. İbraham Pehember’in düştüğü suya Urfalılar o günden sonra Harrahman, Zeliha’nın düştüğü yere de Anzılha demişler.

Devam edecek…

1 yorum:

  1. Okudugum en guzel cikifke tarifi. Elinize, kaleminize saglik.

    YanıtlaSil