Pazartesi, Mayıs 7

Bostana’nın İçine Neler Konur?

Geçenlerde yazmıştık, ‘güya kebapçı’nın biri kırk yıllık bostanamızın adını kendi kafasına göre değiştirip, ‘bostane’ yapmıştı.

Şimdi de ‘tavacı’nın birine TV’de rastladık ki, adamın dilinde bizim bostana oldu mu sana ‘bostana salatası.’







Bir de tarif veriyor: İnce çekilmiş domates, ince doğranmış domates, salatalık, nar ekşisi, vişne şurubu, ceviz, ince çekilmiş maydanoz, pul biber ve de isot! (Yandaki fotoğraf işte bu bostana)












Urfalı, kültürüne sahip çıkmazsan olacağı budur, çikiftenin başına gelen bugün bostananın yarın balcanlı kebabın başına gelir, ki onun etinin içine de karabiber koyan var, kırmızı tezze isot doğrayan var, var oğlu var.

Bostana adı üstünde, bostanda yetişenlerin içine konulduğu; yaz başı yapılan ve içine ağırlıklı olarak frenk (domates), yeşil soğan, yeşil isot (biber), baxteniz (maydanoz), hıyar, tezze nane, pirpirim (yabani semizotu), koruk suyu ya da nar ekşisi ya da bu ikisini bulamadınız limon konulan, ‘onlar’ın deyişiyle bir ‘salata’dır, bizim içinse adı bostana’dır.

Bostana’nın içine kuru isot konmaz çünkü bütün esprisi, tezze olan şeylerle bostanda yetişen şeylerle yapılıyor oluşudur.

Bostana ille acı olacaksa ille yiyecek olan kişiler acı istiyorsa o zaman yeşil isot acı olur, onu içine katarsın; çünkü bostana’ya kuru isot korsan içtiğin ‘isot suyu’ olur bostana değil.

Bu arada unutmayın eğer frenk sulu değil de dolayısıyla bostana kuru olduysa ve de yaz günü ise tam sıfraya getirmek üzereyken bostana’ya buz atın.


Ancak bostana’ya erken buz atmayın. Çünkü bostana’ya buz atarsanız hem buz çabuk erir hem de size sıfra başında eğlence çıkmaz. Çünkü bostana’ya eşlik edecek yemeği beklerken, kaşıkla bostananın içinde buz eritmek keyiftir, hoştur.

Bostana en iyi tepsi kebabı, söğürme, bulguraşı, ağzı açık, ağzı yumuk, meyhana pilavı, içli kifte, dolmalı kifte, yuvalak, aya kiftesi vb. yiyeceklerle tüketilir.

Çikifte ile bostana yenmez! Çünkü çikifteye herhangi bir lezzet eşlik edemez, çikifte kendine kuma istemez; çikifte’ye sadece hışırları (ziynetleri) has, xardel, tezze nane, turp ve ayran yakışır.

Unutmayın çikifte ritüelinde bostana yoktur ve bostana ancak bostanda yetişenlerle yapılır.


Afiyetle…

4 yorum:

  1. Merhaba. Nefis bir anlatımla, çok güzel yazmışsınız. Yemeklerimiz konusunda aynı duyarlılıktayım. Tebrik ediyorum ve bu ısrarınızda devam etmenizden çok mutlu olurum.
    Bostanayı çok severim. Benim yaptığımda uydurukmuş anlaşılan "tezesinden" gerçeğini yapacağım.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. sare hanım,

    sizin de duyarlılığınız bizi mutlu etti. bizim ısrarımız 'doğru'nun anlatılması. zaten bosnayı 'tezzesinden' yapın aradaki farkı göreceksiniz. fotoğraftaki gibi isot suyu olmayacak. pırıl pırıl.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Mehmet bey, sayfaları okumaktan kendimi alamadım. Çok emek vermişsiniz, gönülden teşekkür ederiyorum. Başarılar diliyorum.
    TuzEkmek'i blogroll'da görünce ayrıca çok mutlu oldum. Takipçinizim. Ayrıca,buradan sevgili Beste'ye teşekkür etmeden geçemiyeceğim:))

    YanıtlaSil
  4. sare hanım sizin tuzekmek de çok güzel. yöresel yemek siteleri bulmak çok zor. şimdilik az biraz inceledim. adana yemekleri ilginç. ben de takipçinizim. ben de beste hanıma teşekkür ederim tanışmamıza vesile oldu.

    sevgiler

    YanıtlaSil