Çarşamba, Mayıs 16

Tepsi kebabı nasıl yapılır?


Yaz gelince Urfa’nın en baş yemekleri balcanla (patlıcan) yapılır: Balcan kebabı, kazan kebabı, bütün balcan, tezze balcan dolması, karnıyarık, söğürme, ölü balcan, çömlek, doğrama, balcan kavurması.

Ve de her Urfalı’nın karşısında kendinden geçtiği bir de tepsi kebabı. 

Ama tepsi kebabı çarşı fırınından yeni gelmiş olacak, üstünde açık ekmekler(lavaş) olacak, sıfrada bostana, ayran bir de mutlak tezze acı isot(biber  ve baş soğan bulunacak. 

Yemeğe oturacaklar ellerini yıkayacak; tepsi kebabı tepsisiyle sıfradakilerin ortasına konacak; herkes yalnız önündekini yiyerek sıraları bozmadan, açık ekmeği tepsi kebabının üstüne atıp baş, işaret ve orta parmağıyla bir balcan bir et kavrayacak ağzına atacak; arada bostanadan kaşıklayacak, isottan ısıracak ve buzlu ayranını yudumlayacak. Heee canımmm…

Nasıl kolay mıymış tepsi kebabını yemek? Değil mi? Nasıl uzun bir ritüeli var değil mi?

Oysa hanımın biri kendince tepsi kebabı tarifi veriyor internetteki sayfasından. Tarif doğruya yakın ama değil çünkü tepsi kebabı yemenin 'büyük' ve ‘temel yanlışlıkları var.

İşte o tarif:

Bir defa çekilmiş kıymaları bir yoğurma kabının içerisinde iyice karıştırıp içine tuz atılır. Kıyma İyice yoğrulmaz. Hatta neredeyse yoğrulmaz, tuz atıldıktan sonra öylesine hafif çok hafif karıştırılır.

Kıymayı yaklaşık iki ceviz büyüklüğünde iki patlıcan arasına koyarak pişireceğimiz fırın tepsimize yerleştiririz. Et bir değil iki ceviz büyüklüğünde hatta üç ceviz büyüklüğünde olacak ki patlıcanların arasında ‘zayıf’ durmasın. Çünkü tıpkı balcanlı kebap gibi tepsi kebabının balcanı da biraz irice olur.
Fırında 250 C'de 50 dk kadar pişiririz. Patlıcan kaşıkla üzerine bastırdığımız zaman yumuşak bir hale gelince fırından çıkarıp servis yapılır. Bu arada tepsi kebabı çarşı fırınında pişirilir. Yakınlarınızda varsa orada pişirtin, tadı farklı olacaktır.

 




6 yorum:

  1. Sinir oluyorum bu durumlara =( Hocam siz iyi ki varsınız ve iyi ki doğrularını yazıyorsunuz.

    YanıtlaSil
  2. iyi ki siz de varsınız da bu doğrulara merak duyup, doğru olanı yapıp yemek istiyorsunuz.

    sevgiyle...

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar güzel bir yemek,tarif ve anlatım ... Duyarlılığınıza çok hak veriyorum, iyi ki sizin yaptığınız gibi kıymetli çalışmalar var da biz de gerçek tariflere ulaşabiliyoruz.
    Bu yemeği yaparken kullanılan patlıcan kemer patlıcan mı? diye merak ettim.
    Kolaylıklar dilerim.

    YanıtlaSil
  4. teşekkür ederim sare hanım,

    sizin yazılarınız da bizler için önemli, çünkü ortalık yalan yanlış bir sürü şeyle dolu.

    patlıcana gelince; kemer olup olmadığını bilmiyoruz çünkü urfa'da patlıcanlar sınıflandırılırken (eskilerden söz ediyoruz. şimdi kimbilir ne sınıflandırmalar vardır) daha çok birecik, karaköprü denirdi.

    ancak tepsi kebabı yaparken bütün espri tohumsuz patlıcan bulmaktır ve neredeyse sizin kemer patlıcan tarifine uyar bu patlıcanlar. sanırız bir on beş yirmi gün sonra balcanlı kebap ya da tepsi kebabı yapmak için en ideal patlıcan çarşıda olur. ve bizce en iyi patlıcan hala birecik'te yetişiyor.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Resimindeki tereyağı mi

    YanıtlaSil