Salı, Eylül 25

Mısırlı Bulgur Pilavı...

Yok artık bu kadarı fazla…

‘Müşteri yağlı yemiyor’ gerekçesiyle kebabı dana etiyle yapıp bir lastik topa dönüştürdüler; yanına türlü çeşit artık kimin aklına ne gelirse patates kızartma, pilav, havuç ya da kırmızı lahana rendesi koydular; üstelik ‘müşteri yemesini bilmiyor, kolay geliyor’ gerekçesiyle, kebabın açık ekmeğe sarılıp dürüm yapılarak yenmesi zorunluluğundan söz edeceklerine çatal bıçakla yenmesine göz yumdular;


Tike kebabı oldu ‘şiş kebap’; balcanlı, frenkli kebap oldu sana patlıcanlı, domatesli; acılıysa kebap ‘Adana’, acısızsa ‘Urfa’ dediler; cartlak kebabı oldu sana ‘ciğer kebabı’;

İçkiyle zinhar yenilmez (sadece tike kebap o da birkaç tike) kebabı, içki sofralarında ‘ana yemek’ yaptılar;


Lahmacunu, ‘urfa işi’ ‘antep işi’ diye ayırıp, her birinin özelliklerini anlatıp, ‘Urfa lahmacunu soğanlı olur, içine yalnızca yağlı kuzu eti, isot (kuru biber), frenksuyu (salça) konur ayrıca bunun adı lahmacun değil kıymalıdır; Antepliler’inki lahmacundur, onun içine de yine yağlı kuzu eti, ayrıca taze sarımsak, maydanoz konur, ikisinin de aralarına köz patlıcan koyup yemek çok lezzetlidir’ diyeceklerine adını, ‘turkish pizza’ya çıkarıp, aralarına da kuru soğan rendesi, kıvırcık salata sarıp yemeyi teşvik ettiler!

Yani sözün kısası onlarca, yüzlerce yıldan süzülüp gelen Güneydoğu yemek kültürü heba edildi ve hala da edilmeye çalışılıyor.

Ancak son rastladığımız örnek hepten aklımızı baştan aldı bizi çileden çıkardı:


Kebabın yanına mısırlı bulgur pilavı koymuşlar!

Son yılların modası mısır taneleri, her yerde boy göstermeye başladı başlayalı, salataları süslemeyi bitirdi şimdi de sıra bulgur pilavına geldi herhalde.

Buna da ‘olur’ veren kim biliyor musunuz? Kendini ‘yüz yıllık kebapçı’ kabul edip İstanbul’da boy gösteren bir Adanalı.

Sözün bittiği yerdeyiz. ‘Yok artık’ diyoruz da bir şey demiyoruz.

Hamiş bak kebabın diğer yanında da (ki kebap Urfa kebabı güya ama alakası yok çünkü haşhaş kebabın içine hiç bir şey konmaz) kaşarlı patates var!

4 yorum:

  1. Ya o yandaki kaşarlı patates dilimi gibi şeye ne demeli? Hocam keşke siz bir lokanta açıp doğru kültürü doğruca yaşatsanız. Konyamız'ın meşhur furun kebabı vardır. Kesinlikle yerken çatal bıçak kullanılmaz. Kullanmak görgüsüzlüktür. Elle yenir. Doğrusu budur. Ancak şimdi bazı kebapçılarda yanında çatal veriyorlar. Bilerek soruyorum "furun kebabı elle yenir. Niçin yanında çatal getirdiniz?" diyorum. Ne yapalım müşteriler istiyor diyorlar. İstiyorsa da vermemeliler bence. Çünkü furun kebabı bir kültürdür ve elle yenir. Asla ve asla çatal dokundurulmaz. Kültüre sahip çıkılmadıkça yok olup gidecekler yavaş yavaş ...

    YanıtlaSil
  2. evet kesinlikle haklısınız. bu konuda kesinlikle ısrarcı olmalıyız. bu arada kebap balık ve tavuk elle yenir.

    YanıtlaSil
  3. Hocam bloğumda ödülünüz var. Alırsanız sevinirim.

    YanıtlaSil