Perşembe, Kasım 29

Dallas’tan ‘Orpheus Mozaiği’ geliyor


Hürriyet, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yeni yıldan önce açıklayacağı sürprizin izini sürdü. Arkeoloji dünyası iade edilecek tarihi eserin Orpheus Mozaiği olduğunu konuşuyor.Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yılbaşı sürprizi olarak açıklamak üzere sır gibi sakladığı ve yurt- dışından iade edilecek tarihi eserle ilgili bakanlık yetkilileri hiçbir açıklama yapmazken, arkeoloji dünyasında eserin Dallas Sanat Müzesi’ndeki ‘Orpheus Mozaiği’ olduğu konuşulmaya başladı. Şanlıurfa’dan 1950’li yıllarda kaçırılan eser, tarihi kesin en erken Edessa Mozaiği (M.S. 194) olarak biliniyor.


HEYET CHICAGO’YA GİTTİ

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü’nün önderliğinde bir bakanlık heyeti dün mozaiği teslim almak üzere Chicago’ya gitti. Devir işlemlerinin ardından Orpheus Mozaiği teslim alınacak. Bakan Günay ve Genel Müdür Süslü’nün yoğun temasları sonrasında ikna edilen müze yönetimine, mozaiğin Anadolu topraklarına ait olduğuna dair belgeler ve kanıtlar sunuldu.

DALLAS ‘GELECEK AY’ DEDİ

Mozaiğin 5 Aralık’ta New York’tan, Türk Hava Yolları aracılığıyla diplomatik kargoyla Türkiye’ye getirilmesi planlanıyor. Eserin ne zaman iade edileceğini sorduğumuz Dallas Sanat Müzesi İletişim Direktörü Jill Bernstein ise, gelecek ay açıklama yapacaklarını belirtti.

1950’DE ORTAYA ÇIKARILDI

Edessa, Şanlıurfa’nın Helenistik dönemde aldığı bir isim. Mozaik sanatının ön plana çıkmasıyla biliniyor. Mozaikler 1950’li yıllarda arkeolog J.B. Segal tarafından ortaya çıkarıldı. Segal’in mozaikleri çözerek yayımlamasından sonra, Şanlıurfa’nın mezarları tarihi eser kaçakçılarının akınına uğradı.


Haber HÜRRİYET Gazetesi'nden alınmıştır. Umut ERDEM / ANKARA






1 yorum: