Salı, Kasım 11

Ağzı açık



urfa'nın öyle aman aman hamur işleri yoktur. ancak var olanlar, 'iyi ki çok yokmuş' dedirtecek nefasettedir. insanı yoldan çıkarırlar. gündüzün bir vaktiymiş, gecenin sonuymuş hiç fark etmez aklınıza düşmeleri an meselesidir.
size en olmayacak şeyleri yaptırabilirler. mesela tok karnına onlardan birini düşlerken, hatta malzemesini hazırlamaya başlamışken bulursunuz kendinizi.
bunlardan birini yersiniz öbüründe aklınız kalır, birini görürsünüz, ötekisini canınız çeker. baktınız ki olmuyor 'çare'yi sıraya bindirirsizin sonunda.
bir hafta bu, öbür hafta ötekisi, hatta olmadı bir haftada ikisi birden. neden olmasın? en azından biz böyle yapıyoruz! hiç de şikayetçi değiliz halimizden.
bu vaka bir başka yazı konusu. yeri geldiğinde yazmadan geçmeyiz. çünkü urfalının bir öğünü tüketirken bir başka öğünü düşlemesi yazılmayacak bir şey değildir.
şimdi hem yemeğimize döner hem de yeri gelmişken onun arkadaşlarından söz edersek; soldan sağa sıralayalım ki bu hamur işlerinin adları ağzı açık, ağzı yumuk, kıymalı ve de semsektir.
şimdi size ağzı açığı anlatacağız. methini düzeceğiz ki ağzınız sulansın, yapmak isteyesiniz, yapasınız.
beceremezseniz de dert etmeyin. kendinize bir urfalı bulun o yapar size!
ha unutmadan bu ağzı açığın kendinden küçük bir de kardeşi var, onun da adı ağzı yumuk. o da urfa'nın hamur işleri ailesinin nadide üyelerinden. unutturmayın onu da bir ara pişirip anlatalım size.
şimdi gelelim ağzı açığa ve malzemelerine.
önce hamuru yoğurt, tuz ve sıvı yağı alarak yoğurun. bırakın bir 15 dk dinlensin. siz bu arada ete biber salçası ve havanda dövülmüş sarımsağı katın. az da tuz (yani tuz miktarını hamur ve et arasında bölüştürün). şimdi geldi sıra hamura açmaya. Önce ceviz büyüklüğünde parçaları elinizde yuvarlayın beş on tane kadar olsun. sonra bunları tek tek açın. üstlerine birer parça et yayın.
sıra geldi kenarları kıvırmaya. işaret parmağınızla hamuru etin üstüne yapıştırın. bu işlemi hamurun sonuna kadar yapın.
sıra geldi kızartmaya. tavaya bol yağ koyun ve yağ iyice kızınca ağzı açıkları önce et tarafından sonra hamur tarafından kızartın. yağdan çıkardığınız ağzı açıkları kurulama kağıdına alın fazla yağları gitsin.
bu arada unutmadan. ağzı açıkları kızartmaya başlayınca ilk kızaranları misafirlere ya da evdekileri birer tane dağıtın.
bu şekilde yenen ağzı açığın tadına doyum olmaz.

sağlıkla.

8 yorum:

  1. Ellerinize sağlık. Harika görünüyor. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Ben size misafir olsam, agzi aciktan baslasam, agzi yumukla devam etsem, semsek'e gecis yapsam, kiymaliyi sona saklasam..
    Koca bir kup ayran olsa yaninda..
    Yemez miyim? Hem de nasil yerim..
    Ocak basinda "20 bardak alti" yemisligim vardir, 48 kilo oldugum yillarda..
    Urfa'yi gormedigime, Urfa yemeklerini yerinde yemedigime uzuluyorum.. Hele bu blogu okudukca, agzim sulana sulana uzuluyorum ve cok komik oluyor yuzum o sirada.. :-))

    YanıtlaSil
  3. Bu bloğu daha önce de ziyaret ettim galiba,yazılar çok tanıdık:)
    Urfa'ya defalarca geldim ama hep kebap yedik.Acaba ağzı açık yalnızca evlerde mi yapılıyor?

    YanıtlaSil
  4. mehtap hanım,

    dilerim en kısa zamanda sizi misafir eder urfa'nın bütün hamur işlerini yedirebiliriz.

    sevgili kitchen,

    evet yazılar tanıdık gelebilir çünkü urfayemekleri.com u buraya taşıdık ve böylelikle de sizlerle tanıştık.

    hoşçakalın

    YanıtlaSil
  5. Cidden böyle güzel hamurişleri insanı yoldan çıkarır:).
    En güzeli de kızardıkça misafirlere dağıtılıp sıcak sıcak yemekmiş, zira onlar orda nar gibi kızarırken sonuna kadar beklemek çok zor olmalı:).
    Sevgiler..
    aslı

    YanıtlaSil
  6. abimin atatürk barajında görev yapması nedeniyle çok kereler geldim urfaya.insan zihhninde ciddi anlamda kalıntılar bırakan bir şehir urfa..mesela onlardan biri;ciğerci teyro))küçücük yeğenlerim bile onun ağulu ciğer kebabının hastası olmuşlardı))zehir zemberek acıya bana mısın demeden bayılarak yedim ben de))
    urfa sofrası mesela...dam üstüne çul serer türküsü eşliğinde yediğim kebaplar hala damağımda.
    künefe off off)ağzıaçık harika .deneyecek ben))elinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Aman Allahım nasıl birşey bu böyle.. Harikaaa ..

    Ağzı açık deyince farklı birşey beklemiştim. Harika bir lezzetle karşılaştım.

    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Mehmet bey
    burdan da ileteyim. Çok fenasınız. İnsanın içi gidiyor. Agzı açık kalıyor:)

    YanıtlaSil