Cumartesi, Kasım 1

balcan kavurması dürmük yapılarak yenir!


işte size urfalıların çok sevdiği ve bir anlamda yaz geldi mi fakir fukaranın da kurtarıcısı olan bir yemek; kolay ve ucuz... urfalıların deyişiyle 'balcan kavurması!'

yalnız 'siz'in gibi yoğurt sarımsakla ya da çatalla bıçakla kopara kopara yemezler urfalılar patlıcan kızartmasını. peki nasıl yerler?

tabii ki dürmük (dürüm) yaparak!

neyse yeri gelince bu yeme biçimini anlatacağız merak etmeyin.

şimdi balcan (patlıcan) alacaksınız, yeşil ya da kırmızı isot (biber) alacaksınız ve frenk (domates)...
ha bu arada bir kez daha belirtelim biz yemek anlatırken malzeme miktarını elimizden geldiğince vermiyoruz.
onun yerine diyoruz ki, "kime ne kadar yemek yapacaksanız, miktarı siz ayarlayın." biz nereden bileceğiz kimin ne kadar yiyeceğini? sofradakilerin iştahını?

bu nedenle balcan kızartması yapmaya karar verirseniz yeterince patlıcan, biber ve domates alın.
kızartmalık sıvı yağı ve tavayı da çıkartın ortalığa...

ilk önce patlıcanları boylamasına ikiye bölün sonra ikiyi de ikiye enlemesine bölün ve sırayla ikişer üçer atın tavaya kızarsınlar...


siz de bu arada biberleri yıkayıp, durulayıp ister başlarını keserek ister kesmeyerek ister ikiye bölerek ister bölmeyerek patlıcanlardan sonra tavaya atın onları da kızartın.
domatesleri ise önce ikiye sonra dörde böldükten sonra az biraz sıvı yağ koyarak pişirin.
domateslerin kabuklarını soyarsanız daha iyi olur unutmayın.

kızartma işlemleri bitti mi bırakın patlıcan kızartması soğusun ki siz de sofrayı kurasınız.
şimdi geldik nasıl yeneceği bahsine? balcan kavurmasını urfalılar dürmük (dürüm) yaparak yer dedik ya. dolayısıyla sofrada ya yuha ekmek (ev ekmeği, yufka) ya da açık ekmek (lavaş) bulundururlar.

önce yuha ekmek ikiye bölünür (büyükse tabii) sonra içine önce patlıcan sonra biber en son da domates konur yeteri miktarda...

ardından taze soğan, maydanoz dürümün içine dizilir, tuz eklenir hepsinin üzerine ve dürüm dürüldükten sonra da afiyetle yenir.

sofradakiler doyana kadar kimbilir kaç dürüm yapılır artık allah bilir?

haa arada dürümün ucunu domatesin suyuna daldırmak da işin şanındandır, unutmayın. arada daldırın!
balcan kızartmasının içecek eşlikçisi ayrandır bu da bir başka ayrıntı size, unutmayın.

sağlıkla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder