Pazartesi, Kasım 3

urfalılara çağrı!

sevgili urfalılar,

yemek kültürümüz ne yazık ki her geçen gün farklı farklı anlatım ve sunumlarla yozlaştırılıyor.
urfa yemek kültürüne, urfa yemeği adı altında akla hayale gelmez şeyler yapılıyor.
çikifenin başına gelmeyen kalmadı! ilk önce adına çiğköfte dediler, işi patatesle yoğurup içine et koymamaya kadar vardırdılar. yoğuranın, ıslanır diye elini bile yıkamadığı çikifteyi, neredeyse yirmi dört saat hazır çiğköfteyle değiştirip bilene bilmeye yedirir oldular.
yımırtalı kifteye limon sıkıp yemenin doğru olduğunu ballandıra ballandıra anlatıyorlar.
lıklıkı kifte yapan kalmadı. neymiş 'ay o yağlı şey yenirmiymiş!'
balcanlı kebabın yanına artık baş soğan koymuyorlar. patates kızartması eşliğinde geliyor. urfa'da bile...
çatal bıçakla yeniyor balcanlı kebap. adı da patlıcanlı kebap!
ciğer kebabı urfa'nın milli yemeği, açık ekmeğin adı 'lavaş', dırnaklının adı 'pide!' oldu.
yuha ekmeği kimse bilmiyor ve yapmıyor. isot çarşıdan alınır oldu, frenksuyu konserve...

sevgili urfalı,

binlerce yıllık geçmişi olan ve bu geçmişten gelen yemek kültürüne sahip çık! sana yemek kültürü diye dayatılmaya çalışan anlayışa ve söyleme karşı çık.
söz konusu yemek oldu mu (bizim konumuz yemek çünkü) sonuna kadar kültürünü savun.
bu uğurda mücadele etmekten geri durma. yanlış yemek adlarını, yanlış yemek yeme biçimlerini, yanlış mevsimde yanlış yenenleri, yanlış malzeme ile yapılanları düzelt. karşı çık. yemek için mücadele et. ve bu konudaki mücadelemize anlatımınla (bize yemek anılarınızı gönderin), eleştirinle ve de hatırlatmalarında katıl.

saygıyla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder