Pazar, Ocak 4

Çikifte nasıl yenir?


evet şimdi de geldik cikifte’nin nasıl yenileneceğine ve nelere dikkat edileceğine!
- çikifte sofrada bulunacakların hepsinin heyecanına, yapımına ve yardımına katılacakları törensel bir yemektir.
- çikifte bu iş için özel olarak hazırlanmış kalaylı bakır kaplarda yoğurulur. hadi olmadı şimdinin alüminyum tepsilerinde. bundan maksat rahat yoğurulması. eziyet çekerek çikifte yoğurulmaz.
- çikifte yoğuranın başından eksik olunmaz. arada terini sileceksiniz tabii! bu arada işine de karışmayacaksınız.
- çikifte su yerine buzla yoğurulur ki çabuk şişmesin.
- hemen yenir! hiç çikiftenin bekletildiği görülmüş müdür? öylesine kısa bir sürede tüketilir ki yoğuran elini bile yıkamaz. yoksa çikifte ıslanır!
- avucu terleyen kişinin yoğurduğu çikifte makbul değildir!
- çikiftenin içine zeytinyağı, patates, limon, biber salçası konmaz.
- bol yeşillikle yenir: başta marul, olmadı kıvırcık, hardel, turp, taze nane, domates, salatalık, peynir, yuha ekmek (ev ekmeği).
- limonla yenmez!
- çikifte ile yalnız ayran içilir, su içilir!
- kola, şalgam ya da bunlara benzer şeylerle içilmez. içkiyle zinhar el sürülmez. çünkü çikifte ile içki içildiği nerede görülmüştür? çikitfe ile içki içenler bilgisiz ve görgüsüzlerdir! en azından bir urfalı bunu kesinlikle yapmaz.

sağlıkla.

3 yorum:

  1. Ben pes ediyorum!

    Tamam, yesillikle yiyelim (peynirle yendigini hic duymamistim daha once)..

    Tamam limon koymayalim.. (niye beraber servis ediyorlar oyleyse?)

    Tamam masamiza geldiginde, iki gun onceden hazirlanip hazirlanmadigini bilmem anlarmiyiz ama, hadi hemen yiyelim
    filan da, yani simdi gidip cig kofte satilan yerlerde elin adaminin avuclari terler mi diye bakip, bir de alninin terini filan nasil silelim yani...? :-))

    YanıtlaSil
  2. Özellikle "yoğuranın işine karışılmaz" kısmına katılıyorum. Çünkü bundan çok muzdaribim.

    YanıtlaSil
  3. Bi de nasıl yapılır onu anlatsanız süper olur.Çünkü piyasa sahte çiğköfteden geçilmiyor.Bence bu tat unutulmamalı.

    YanıtlaSil