Salı, Aralık 6

Kuru Kabak Dolması

Yaz bitti, sonbahar bitti artık mevsimlerden kış! Yani artık tezze kabak bulmak mümkün değil.

Urfalılar'ın daha doğrusu Güneydoğulular’ın pek de kimselerin bilmediği bir tür kabağı vardır ki, tezzesi o yörenin dışında bulunmaz, dolayısıyla da kimseler o dolma tadını bilmez.

Tezze kabakla yapılan dolma müthiştir. Hele ki yanında yuha ekmek ve de ayran buluna, eti yağlı ola, piştikten sonra suyu bir tabak içinde sıfraya gele. Hee canım… Çatlayıncaya kadar yersin sonra da hemen sağına ya da soluna kıvrılıp olduğun yerde kalırsın.

Ancak kış gelince dolmanın durumu değişir. Tezze kabak yerini sonbaharda kurutulmuş kuru kabağa bırakır ki onun tadı da bir başka güzeldir. Kimileri kurusunu tezzesine tercih eder.

Tabii bizim gibi memleketinden ayrı düşmüşlerin ancak kuru kabaktan yana şansları vardır. Buralarda ancak kurusu bulunur. Tezzesini yemeyeli ne kadar oldu unuttuk bile…

Kış aylarında ise kuru kabağı ancak küflenmeden muhafaza edebilirsen yersin. Neredeyse çarşıdan aldıktan sonra hemen yapmak gerekir.


Nitekim nefsimizi köreltmek için geçenlerde aldığımız kuru kabakların ancak yarısını kurtarabildik bu seferlik. Daha kuru kabağı küflendirmeden muhafaza etmenin yolunu bulamadık.

Neyse!

İşte size kış aylarında yapıp nefsinizi körelteceğiniz kuru kabak tarifi;

- Bir öğünde bitireceksiniz ya da ‘sabaha da kalsın yerim’ derseniz, (ki soğuğu kahvaltıda çok güzel gider, hele ki yuha ekmekle) o zaman adam başı altı-yedi tane hesabı yapın ve kabakları önce sıcak suda birkaç aşım kaynatarak yumuşatın, ancak hamur olacak kadar da pişirmeyin,

- Öte yandan iç için döşten çekilmiş kuzu kıymasına, bol taze ya da kuru soğan doğrayın, arzuya göre pirinç ya da iri pilavlık bulgur katın,

- Bu ikisi tercih nedenidir kimi pirinçli dolmayı beğenerek yer kimi bulgurlusunu,

- Sonra ete ve bulgura ya da pirince, çok ince kıyılmış soğan, biber salçası, tuz, nar eşkisi ekleyin, biraz su alarak karıştırın hepsini ancak dikkat edin dolma içi çok kuru kalmasın su içinde de yüzmesin,

- Büyükten küçüğe doğru dolmaları doldurun ama tıka basa değil, yani her kabağın üçte ikisini iç ile doldurun tıkıştırmayın,

- Ardından dolmaları karşılıklı birbirlerinin ağızları birbirlerini örtecek şekilde tencereye büyükten küçüğe dizin,

- En üstlerine dolma taşınızı yerleştirip yoksa dolmaların üstünü örtecek şekilde bir küçük tabak koyun,

- Dolmaların üstüne az çıkacak kadar ılık su ekleyin,

- Önce harlı ateşte, kaynayınca kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

Afiyet olsun.

4 yorum:

  1. çok Güzel Bir anlatım ve dolma kabağıda çok güzel görünüyor, ne yazık ki hemşerim kabak dolması ile çoktan bir alakam yok :)) öyle bir anlatmışsın ki insanın yiyesi geliyor...

    izleyicin oldum sizide bloguma beklerim....
    http://kendidefterim.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  2. que buena receta...debe tener un sabor genial....soy español y me gusta mucho la cocina turca.

    un fuerte saludo


    fus

    YanıtlaSil
  3. sevgili fus,

    istanbul'a gel. sana yemek yapalım.

    hoscakal

    YanıtlaSil
  4. Kabağın kurusu buralarda yok sanırım..ellerinize sağlık

    sevgiler

    YanıtlaSil