Perşembe, Mayıs 3

ÇİKİFTE'YE LİMON SIKILIR MI?


Sıkılmaz. Kesinlikle sıkılmaz hem de…

Haa bakın çiğköfte’ye sıkılır ama çikifteye sıkılmaz. Çünkü ‘onlar’ın çiğköftesi çarşı kiftesi; çünkü ‘onlar’ın çiğköftesinin içinde et yok, varsa da ne eti belli değil, belli olsa da kara et değil, kara et olsa da kara daşda döğülmüş değil, döğülse bile içinde ev isodu, ev frenksuyu yok; ‘onlar’ın çiğköftesinde ‘yetmiş iki baharat’ var bizim çikiftemizde, isot, frenksuyu, bi çimdik karabiber bir de meraklısına bi çimdik de tarçın, duz.


Yemeğe gelince; ‘onlar’, ‘lavaş’ dedikleri bir ekmeği yayıp içine kıvırcık serip, üstüne macun kıvamında çiğköfte sürüp, onun üzerine ‘abi acı sos dökeyim mi?’ deyip, onun üzerine de limon sıkıp, dürüm edip yiyip, üstüne cola içiyor; bizim çikiftemiz ise yoğrulur yoğrulmaz sıfraya gelip ya olduğu gibi kifte leğeninden has’la, xardal’la, tezze nane ile turpla yenir, ya ‘kimsenin hakkı kimseye geçmesin’ diye çikifte orada olanların sayısına bölünüp, herkesin önüne bir tabak çikifte konur, yanında da ayran içersen amma zinhar ama zinhar çikiftenin üstüne lemun sıkıp yemezsen.

Afiyetle…

7 yorum:

  1. Olsa da yesek hakikisinden =)

    YanıtlaSil
  2. Sehrinizin yemekelerini hatta yeme bicimini "dogrusu budur !" diye yazmaniz cok hos .Turkiye cografyasinda bulunan farkli yemek ve kulturlerin gelecek nesillere dogru aktarailmaya calisilmasi cok memnuniyet verici ama surekli "Onlar "dediginiz kim amlayamadik? Anlayamadigimiz icin asil mesajiniz "yemeklerinizi yapma ve yeme biciminiz"ana fikrinden uzaklasiyoruz ..Okuyanlarin perspektifinide bilmek isteyeceginzii dusundugum icin bu yorumumu yazmak istedim.Emeginize saglik.

    YanıtlaSil
  3. demek 'onlar'ın kim oldukları anlaşılamadı. özür diliyoruz. bundan böyle daha açık, anlaşılır yazmaya çalışırız.

    biz 'onlar' derken 'onlar'la bizim aramıza bir ayrım koymak istemiştik.

    yani 'onlar' diye karşı safa ittiklerimiz, kendi yanımızda istemediklerimiz, yemek kültürümüze saygı duymayanlar; saygı duymadıkları gibi 'doğrusu budur' diye ısrar edenler, çikifteye 'çiğköfte' deyip, limon sıkıp yiyenler, çikifteyi dürüm yapanlar, dürümün içine de turşu koyanlar, içine biber salçası koyanlar, onu cola ile içenler, onu rakı ile içenler vb. vb...

    yani 'onlar'la maksadımız küçücük bir kinaye idi.

    merakınız için ilginiz için uyarınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Mehmet Bey,cevabiniz ve aciklamaniz cok tesekkur ederim.Inanin neredeyse butun yazilarinizi zevkle ve dikkatle okudum .Bir Adanali olarak Urfa yemeklerinin bir coguna goz ve isim asinaligimiz var.Lakin blogunuzdaki yemeklerden bilemediklerimiz yada farkli bildigimizle karsilasinca mecburen bir ilk pisirilecekler listesi olustu hele bizim Adana'da pide firinlarinda pisirttirilen bol kaburgali ,sarimsakli ,aci yesil biberli domates tavasini bir dahaki sefere sizin usul frenk tavasi gibi hazirlamak and oldu. Sizden bir ricam var bir cikofte aşigi olarak butun cikofte paylasimlarinizi okudum ama icine konulan malzemeleri tam olarak paylasabilirmisiniz acaba? cunku yazinizdan cikarttigim kadariyla tum malzeme et ve bulgur disinda (isot, frenksuyu, bi çimdik karabiber bir de meraklısına bi çimdik de tarçın, duz.)
    Selamlar,
    feride Kizil

    YanıtlaSil
  5. feride hanım,

    urfa mutfak kültürüne ilginiz tıpkı bizim de siz adana mutfağına ilgimiz gibi. ancak biz ne yazık ki kebap dışında mutfağınızı bilmiyor ve çok merak ediyorum.

    domates tavası yaparsanız lütfen fotoğraf yollayın. bir de bizim daraklığımız var. bilir misiniz? pirzola, domates ve biber ve doğru fırına...

    çikifteye gelince, elimizi fırsat geçtiğinde bir çikifte yazısı yazacağız. ve biliyorsunuz ki çikifte kış yemeğidir, şubat sonu çikifte biter.

    malzemeye gelince; aynen yazdığınız gibi, et, bulgur, frenksuyu, isot, duz, karabiber ve meraklısına tarçın. yoğurma işi bitince de tezze soğan ve maydanoz.

    selamlar

    YanıtlaSil
  6. Mehmet bey,
    Adananinda cok kuvvetli bir mutfak ve sofra kulturu var.Ama dediginiz gibi one cikan kebabimiz ve o kebabida Adanadnin cok degil sadece 10 km disina cikin aynisini yiyemezsiniz,Sizin baska bir yazinizda bahsettiginiz gibi en cok zorumuza giden kebabin yaninda servis edilen patates,pilav benzeri karbonhidratlardir.Istanbulda cok iyi denilen bir kac kebabcinin kapisinda esimin garsonlara " -Usta Adanali mi? -evet -peki kebabin yaninda soyle guzel bir pilav servis ediyormusunuz ? -tabiki hemde tereyagli ! -hmm o zaman ne sizin usta Adanali nede kebabiniz Adana kebabi biz o kebabi yiyemeyiz gidip kofte ekmek yiyelim daha iyi diyip kapisindan donduklerimizi cok iyi bilirim . Bunun yaninda bizim mutfagimizda tipki sizin ki gibi agirlikli olarak aci, patlican ,domates,bulgur ve et uzerine kurulmustur sehrimizde beraber yasadigimiz Arap vatandaslarimzin yemek kulturunden de etkilenmis olmamiz ayrica bir sans. Bu zenginlikle cok karekterli bir mutfaga sahip oldugumuzu dusunmekteyim.Mehmet bey, domates tavasini yaptigim ilk firsatta muhakkak size resmini yollayacagim ama sunu belirtmek isterim ki siz anladigim kadariyla Istanbul'da gurbette yasamaktasiniz ben ise gurbetin gurbetinde yurtdisinda yasiyorum o yuzden firina yollama sansim yok buna ragmen kendi firinimda Adanadan getirdigim pismis toprak guvecimde yapmaktayim ve dedigim gibi muhakka resimleyip yollayacagim. Ayrica taraklik tavasini bilirim onu tepsilerde yapariz yada yine toprak guvecte en alta kuyruk yagi dizmek sartiyla :)

    YanıtlaSil
  7. ne yazık ki bazı şehirlerin bir ya da iki yiyeceği ön plana çıkıyor, gerisini de kimse bilmiyor.

    burda gerçek bir adana kebabı yediğimizi sanmıyoruz. en adanalıyık diyen bile doğru dürüst ya da en azından yanına yaklaşabileni yapamıyor. en iyisi yememek gidip yöresinde yemek.

    nasıl ki iyi bir balcanlı kebabı urfa'da hele de birecik'te yemek gerekirse...

    bir gün sırf kebap yemek için adanaya geleceğiz. anlaşıldı.

    YanıtlaSil