Pazartesi, Temmuz 23

Hadi Urfalılar Silkinin, Üzeriyizdeki Ölü Toprağını Atın!

Urfalı Kültürüne Sahip Çık!

Çünkü kentin inanılmaz bir kültürel mirasa sahip. Göbeklitepe, Edessa Mozaikleri, ‘Dünyanın İlk Heykeli’, ‘Dünyanın ilk üniversitesi’ Harran, Şuaip Şehri, Sogmatar, Balıklı Göl ilk aklımıza ilk gelenler.

Ancak bu kadim şehrin kültürü her geçen gün ya yağmalanıyor ya da boş vermişliğin dik alasını yaşıyor;
 (Fotoğraf: Oğuz Sevim)

Göbeklitepe’de bulunan çok önemli bir heykel çalındı;


‘Dünyanın ilk heykeli’, Urfa Müzesi’nde merdiven altında sergileniyor;


Harran evleri betonlaşmaya terk edildi;


Ve Anadolu’nun en eski mozaiği olan Orfeus mozaiği (mozaiğe bakınca niye Urfa’da müzik var insan daha iyi anlıyor) ve diğer Edessa mozaikleri yıllar önce çalındı, parçalandı ve götürüldü; şimdi bir çoğu ya özel koleksiyonlarda ya da dünyanın çeşitli müzelerinde sergileniyor.

Dolayısıyla öncelikle Urfalı sonra yetkililer sonra da bilim adamları insanlık ve kültür adına bu kadim şehrin geçmişine sahip çıkmalı.

Neyse ki sesler başka yerlerden de gelse (Urfalı hala kentinin kültürel değerlerinin ne yazık ki farkında değil) cılız da olsa çıkıyor.

Geçen gün Cumhuriyet Gazetesi’nden Özgen Acar ‘Dünyanın ilk heykeli’nin perişan hallerini yazdı şimdi de Türk arkeologlar Türkiye'den çalınarak yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin iadesi için bir kampanya başlatmış ve bu kampanya çerçevesinde ABD, Fransa ve Avustralya'ya satılan Şanlıurfa Edessa Mozaikleri'nin iadesini istemiş.

Aktüel Arkeoloji Dergisi öncülüğünde bir kampanya yürüten Türk arkeologlar, Anadolu'nun en eski mozaiklerinden olan Orfeus mozaiğinin iadesi için de Dallas Müzesi'ne başvurmuş.

Bizce şimdi de Urfalılar ellerini taşın altına koymalı, öncelikle kentlerinin kültürel mirası olan bu değerlerin iadesi için kampanyalar başlatmalı, sempozyumlar düzenlemeli, seslerini dört bir yana duyurmalı.

Hadi Urfalılar Silkinin, Üzeriyizdeki Ölü Toprağını Atın!


Hamiş; M.Ö. 132 ile M.S. 244 yılları arasında Şanlıurfa merkezli kurulan Edessa Krallığı'na ait mozaikler, 1952'de bulundu daha sonra parça parça edilerek yurtdışına kaçırıldı.



3 yorum:

  1. gerek urfalılarda olsun, gerek devletimiz olsun malesef tarihi eserlerimize ve kültürümüze sahip çıkmak yok ne yazık ki, herkes kendini düşünüyor.İş işten geçtikten sonra eserlerine sahip çıkarlar.

    YanıtlaSil
  2. o zaman iş başa düşüyor. biz kültürümüze sahip çıkacağız.

    YanıtlaSil
  3. Hocam Canım Urfam'da içimin en çok yandığı konu budur. Urfa'da bir tarih yatıyor. Fakat çoğusu bunun farkında değil. Sogmatar'da çocuklar kabartmaların tepesinde geziyor. Başında ne bekçi var ne bişey. Halbuki tarihi açıdan nasıl da kıymetli. Ahhh ah yaramı deştiniz...

    YanıtlaSil