Pazartesi, Kasım 10

urfalılar önce kifteyi buldu


arkeolojik olarak dünyanın ilk yerleşim yeri olarak bulgulanan urfa'nın göbeklitepe'sinde, on bir bin yıl önce hemşerilerimiz av ürünleri ile besleniyorlarmış. sonra ilk tarımı da yapmışlar ve etin yanına buğdayı ekmişler ve kifteyi bulmuşlar!

urfalı arkeolog cihat kürkçüoğlu'na göre bugün de süren et ve bulgur ağırlıklı mutfağımız taa o yıllara dayanıyor! ona göre "et girmeyen eve dert girer" anlayışı ta o yıllardan beri süre gelen bir gelenek.

evet onun haklı olarak belirttiği gibi biz daha şunun şurasında lahana, pırasa, kereviz gibi sebzelerle kırk yıl oldu tanışalı. onun için bizim mutfağımız sadece et ve bulgura dayalıdır. biz sebze olarak sadece patlıcanı biliriz ve ondan envai çeşit yemek yaparız. baştacımız odur.

mutfağımız on bin yıllık bir süreçte o topraklarda yaşamış arap, kürt, türk, yahudi, süryani ve ermeni mutfağının bir karışımıdır

ve mutfağımızı genel olarak köfteler, ana yemekler, kebaplar, çorbalar, salatalar, pilavlar, hamur işleri, tatlılar, geçiştirmelikler olarak sıralayabiliriz.

urfa mutfağı on bin yıllık bu süreçte topraklarında yaşamış arap, kürt, türk, yahudi, süryani ve ermeni mutfağının bir karışımıdır ya da bizim inancımıza göre bütün bu mutfaklardan süzülen yemeklerin son tahlilidir. çok karışık değildir. özlüdür. ağırlıklı yeri bulgurdan yapılan kifteler tutar. sonra da etler
yemek adları sayfasında isimleri verilen yemekler, urfanın ana, demirbaş, en çok bilinen yiyecekleridir. burada ismi verilenler, herkesin üstünde hemfikir olduğu yapımı konusunda artık tartışmadığı urfaya mal olmuş yiyeceklerdir.

yoksa urfa mutfağına son yıllarda yeni yemekler eklenmiş yeni sentezler yapılmıştır. ancak bunlar şimdilik konumuz dışındadır! yeri geldiğinde onlardan da söz edilecektir.


ANA YEMEKLER

Kaburga / Tepsi Kebabı / Ölü Balcan / Sögürme / Daraklık / Bütün Balcan / Çömlek / Frenk Tavası / Kazan Kebabı / Soğan Aşı / Tas Kebabı / Taze Fasulye / Bamya / Ispanaklı Yımırta / Pakla / Çağla Aşı / Tirit / Kelle / Karnıyarık / Kabak Oturtma / Doğrama / Tavuk Kızartması / Tavuk Kaburga / Sukabağı / Sac Kavurma / Çöp Kebap/ Güvercin Kızartması / Eşkili Kabak / Kurufasulye / Nohut / Erik Tavası / Elma Aşı / Kenger / Sarımsak Aşı

PİLAVLAR

Pirinç Pilavı / Nohutlu Pilav / Meyhana Pilavı / Üzlemeli Pilav / Bulguraşı / Nohutlu Bulguraşı / Şehriyeli Bulguraşı / Mercimekli Bulguraşı / Kemeli Bulguraşı / Balcanlı Bulguraşı / Perdeli Pilav / Firik Pilavı / Duvaklı Pilav / Mığribi Pilav

HAMUR İŞLERİ

Ağzıaçık / Ağzıyumuk / Pendirli Ekmek / Kıymalı / Semsek / Hamurlu / Zingil / Külünçe / Bişe

DOLMALAR

Kuru Kabak-Acır-Balcan-İsot Dolması / Tezze Kabak-Acır-Balcan-İsot Dolması / Yapraksarması / Mumbar / Has Dolması

TATLILAR

Zerde / Kalbur Tatlısı / Küncülü Akıt / Pendirli Helva / Kuymak / Şıllık / Palıza / Pendirli Kadayıf / Tel Kadayıf / Baklava / Çekçek-Bastık-Sucuk-Kesme / Sütlaç / Yoğurt Tatlısı / İrmik Helvası / Sac Katmeri / Pekmez Bulamacı / Un Bulamacı / Aşıraşı / Datlı Döğmeç

ÇORBALAR

Mercimek Çorbası / Marhuta / Lebeni / Pirinç Çorbası / Hamurlu


KEBAPLAR

Tike Kebabı / Balcanlı Kebap / Frenkli Kebap / Haşhaş Kebap / Keme Kebabı / Soğanlı Kebap / Elmalı Kebap / Patatesli Kebap / Ciğer Kebabı

KİFTELER

Çikifte / Aya Kiftesi / Yımırtalı Kifte / Yağlı Kifte / Yuvalak / Boranı / Yahudi Kiftesi / Lıklıkı Kifte / İçli Kifte / Dolmalı Kifte / Tiritli Kifte / Mercimekli Kifte / Basma Kifte / Kıyma / Arap Kiftesi / Gözlü Kifte / Nohutlu Kifte / Sini Kiftesi / Frenkli Kifte / Üçparmak

İÇECEKLER

Bıyambalı / Koruk Şurubu / Portakal Şurubu / Limon Şurubu

1 yorum:

  1. Urfa mutfağını hep merak etmişimdir. Bu kadar merak sonucu günün birinde bir urfalıyla evlenmek de kısmet olacakmış :D Sanırım yaklaşık 8 ay sonra Urfa'da yaşamaya başlayacağım.. kendi blogumda da urfa lezzetlerini az çok anlatmaya çalışıyorum...Artık bu blogu da takibe aldım ;)

    YanıtlaSil