Cumartesi, Aralık 13

pırçikli niyetine!


geçenlerde bir arkadaş, bizim de pazarda olduğumuz ve aynı sebzeyi görünce gözlerimize inanamayıp aldığımız günün akşamı, ‘bugün pazardan, havuca benzeyen lakin satıcının adına şalgam dediği ve de urfa'dan geldiğini söylediği bir bitki (!) aldım. ben bu bitki ile ne yapabilirim? salatası olur mu havuç gibi, yoksa sadece suyu mu çıkarılabilir?’ deyip bir ‘uzman’lık sorusu sordu.

soru da bizi alıp taa çocukluğumuza götürdü! pırçikli ile ne yapılırdı ki? biz sadece meyve niyetine yerdik renk renk çeşit çeşit boy boy pırçiklileri; tıpkı meyve niyetine elimize verilen has (marul), hıyar, acır (bir çeşit salatalık), hıttı (acur diyorlar ona), dalında taze nohut gibi!

pırçikli, havuçgiller familyasından bir sebzedir ama havuç diye bilinen şimdi neredeyse hepsi bir boy ve renkte tatsızlardan değildir. bizim pırçiklimiz sarı, mor, kahverengi çeşit çeşit renkte olur lezzeti de hiç de meyvelerden geri kalmazdı; ondan herhal meyve niyetine yerdik ve tadına doyamazdık.

babalarımız mevsimi gelip de dükkan tezgahlarında hası, pırçikliyi, acırı, hıttıyı hele de antepüzümüyle aldı mı çünkü ikisini birlikte ısırarak yerdik, uşagların eğlenceliği sağlanmış olurdu. yoksa urfa’da bin bir çeşit meyve ne gezer! portakal, elma dışarıdan gelir muzu görene aşk olsun!

yukarıda fotoğrafını gördüğünüz sebze bizim pırçiklimiz değil ama onun niyetine de yenir gibi geldi bize. tadı ‘havuç’ tadı değil en azından pırçikliyi hatırlatır!

afiyetle.

3 yorum:

  1. Pirçikli mi, pırçikli mi bu "sebze"yi bilemeyeceğim, amma, taze nohutu çok iyi bilirim. Çocukluğumun en sevdiğim tadlarından biridir.
    En son, ne zaman yemiştim, kimbilir?
    Olsa da yesek.
    :))

    YanıtlaSil
  2. Adi herneyse, butun koyu renkli sebzeler gibi cok faydalidir.. Salgam -havuc -turp karisimi bir sey galiba.. Burada bunlarin beyazlari bulunuyor.. salgama benziyor tadlari..

    Bu arada sira geceleri turkulerini cok begendim.. Sitenizi butunlemis iyice..

    YanıtlaSil
  3. Bunlar adana şalgamına konulan siyah havuç salatalara rendelenebilir. Ya da bulgurla maya kurup temizleyip boyuna kestiginiz siyah havuç ve şalgam turpu su tuz ilavesi ile şalgam kurabilirsiniz.
    Blogunuzu beğendim tüm tariflerinizi okumaya calisiyorum.
    Hoşçakalın
    Yasemin

    YanıtlaSil