Pazartesi, Ocak 19

keşke maltız olsaydı!


Kış geldiğinde Urfalıların hububatla alışverişleri nohut bir de kuru fasulyedir ama en çok kuru fasulye…

Her şeyin başı ettir kuru fasulyede özelikle de koyun eti. Şimdilerde pek tüketilmiyorsa da kuru fasulyede kullanılırsa tadına doyum olmaz. Çünkü yağlı yüzlü olur yemek eee yemek de odur zaten!

Tamam koyun eti yok diyelim o zaman da kuzu etti ille olmalı. Başka etle kuru fasulye olmaz!

Akşamdan ıslattınız fasulyeleri, kasaptan da günlük aldınız eti; gerisi kolay!

Eti suyunu salıp da çekinceye kadar tencerede ateşte tutacaksınız, keşke maltız olsaydı da onda kavursaydınız ama maltız çok eskilerde kaldı şimdilerde.

Nasıl kalmasın ki? Maltız dediğimiz demirden bir ocak. Dört ayaklı. Yarım metre yüksekliğinde, üstü açık bir soba.. Altında kömür haznesi var, onun üstünde de ızgarası, en üste de tencereyi oturtuyorsunuz. Ağır ağır kömür ateşinde pişiyor yemek ve de açık havada; is yok duman yok!

Neyse! Geçti o günler gelelim bu günlere…

Eti kendi yağında kavurdunuz, frenksuyu eklediniz sonra da akşamdan ıslattığınız fasulyeler ile suyu.

Artık pişmesini bekleyeceksiniz yemeğin. Tam indirmeye yakın da tuzunu ekleyin. O kadar.

Kuru fasulyenin yanında sade pirinç pilavı olmadan olmaz. Bir de kuru baş soğan.

Afiyet olsun! Sağlıkla…

4 yorum:

  1. okurken ses efekti cıkarmak serbest mi..

    yum yumm cikti benden, sözcük yerine...:)

    YanıtlaSil
  2. Bu tarif aynen benim kuru fasulyem :)
    sööylee yagli koyun kaburgalarindan bol kemikli, bol kirmizi biberli, acili bir kuru fasulye yapmak için dün aksamdan islatmistim fasulyeleri bende. Yanina da sade pirinç pilavi, tursu, turp salatasi mis mis bu yemek. :) :) eee ne de olsa Gaziantepliyim bende :p

    YanıtlaSil
  3. Görüntü harika, tadı enfestir tabii. İki tabak dolusu yerim...

    YanıtlaSil
  4. Annem de köyde maltızda yapardı kuru fasulyeyi. Koyun eti ile daha da lezzetli olur.İzleme listeme ekledim seni. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil