Salı, Eylül 27

Karnıyarık

Yaz geldi, geçiyor bile.

Bu demektir ki artık balcanlar (patlıcan) bundan böyle yerlerini sera balcanlarına bırakacak, biz de “gerçek” balcanlardan mahrum kalacağız.

Gerçi bize göre “gerçek” balcan ancak Birecik’te yetişir. Bahar gelip de Fırat çekildiğinde, kıyılarda bıraktığı bereketli topraklarda boy gösterir.

Yazın ilk günlerinden başlayarak yani bütün balcan yaparak, balcan kızartarak, çömlek yaparak, sögürme yaparak, kazan kebabı yaparak, ölü balcan fırına atarak, balcan kızartarak ama en önemlisi de balcan kebabı yaparak bütün bir yaz ayının keyfi balcanla ama özellikle de Birecik’ten gelen balcanla çıkarılır.


Yazın, en bayıldığımız yemeklerden biri de yine iyi bir balcanla yapılan karnıyarıktır. Severiz karnıyarığı hele de yanında pilav olursa hele de sadeyağ cozurtula cozurtula üstünde gezdirilmiş ve dinlendirilmiş olursa.

Olsa da yesek ama artık ne “gerçek” sadeyağ var ne de elimizde Karajdağ’dan gelme pirinç. Bildiniz değil mi? Karajdağ dediğimiz bizim Karacadağımız,.. Onun pirinci bi hakkın olur. Biz Urfalılar onun üstüne pirinç tanımayız.

Gelelim karnıyarığa… Aslında karnıyarığın yapımı kolaydır. Yeter ki balcanlar küçük ve dolgun alınmış olsun.

- Önce balcanları kızartırsınız,
- Onlar bir tarafta dinlenirken,
- Siz de içi hazırlarsınız,
- Yani kuzu kıyma önce kuru soğanla kavrulacak,
- Sonra içine domates, yeşil biber, maydanoz, tuz ve de az biraz karabiber konulacak. Karıştırılacak.
- Bundan sonra yapılması gereken balcanların karınlarını yarıp, içlerini hazırladığınız içle doldurmaktır.
- Ardından da yan yana dizersiniz balcanları, üstlerine sulandırılmış frenksuyu (salça) döker, ocakta önce harlı ateşte sonra kısık ateşte en az bir saat pişirirsiniz.


Afiyetle…

8 yorum:

  1. Ellerinize sağlık. Balcansız bir hayat ve balcan sevmeyen bir Urfalı düşünemiyorum. Lahmacuna bile sarılıyor söğürülmüşü ve çok da güzel oluyor bence.
    Geçenlerde bütün balcan yemeğini denedim bulduğum bir tarifle. Ama birazcık fazla ekşi oldu. Rica etsem onun tarifini de yayınlar mısınız? Varsa da göremedim bloğunuzda.

    YanıtlaSil
  2. Bir tanıtımını görmüştüm bloğunuzda. Ama tam malzemeleri nelerdir? Mesela frenk suyu yok mudur? Limon tuzu ne kadar konur?

    YanıtlaSil
  3. sevgili urfa tutkunu işte size bizim sayfamızda yayımladığımız bütün balcan tarifi. inşallah küçük patlıcanlar bulursunuz.

    "Gerçi Urfalılar’ın hatırlatmaya ihtiyacı yoktur, onlar şimdiye kadar çoktan yapıp yemişlerdir ama bir de Urfa’nın dışına düşmüşler var ki lafımız onlaradır, hatırlatmamız onlara…

    Tam da şu günler bütün balcan zamanıdır, unutmayın… Balcanlar çiçeğe durdu hatta kimi yerlerde az biraz boy attı bile…

    O zaman?

    O zaman yapılacak şey hemen çarşıdan pazardan yoksa tarladan hatta saksıda yetişeninden küçük balcanlar almak ya da koparmak, yanına yağlı kuzu eti katmak ve evin yolunu tutmaktır…

    Balcan kabuklarını boylamasına şekil vererek kesin, tuzlu suda acılıkları gitsin diye bekletin; kuzu etini koyun tencereye suyunu salsın, çeksin, tereyağı ile kavurun, az sıcak su ilave edip pişene kadar bekleyin; bu arada zaten dolapta haşlanıp da kaldırılmış nohudunuz vardır, onlardan küçük bir avuç atın kaynayan suya, balcanları çıkarın sudan bir iki tanesini çizin, iki üç diş sarımsağı bölerek bu çiziklerin içine yerleştirin sonra da onları da pişen ete ve nohuda katın; az biraz tuz, biraz da eşki… artık nar eşkisi mi olur limon mu yoksa limon tuzu mu ya da limon mu? Evde ne varsa o olur… Unutmayın ekşi kararında olacak, fazla değil.

    Afiyet olsun… "

    YanıtlaSil
  4. Sarımsakların balcanların içine gömüleceğini bilmiyordum. Ben limon tuzu koymuştum ama şimdi burayı tekrar okuyunca nar ekşisi nasıl olur acaba diye düşündüm. Bir de sumak ekşisi var ama o olmaz sanırım. Ufak balcan bulursam sizin tarifle tekrar deneyeceğim inşaAllah. Canım Urfam burnumda tütüyor. Hiç değilse yemekleriyle avutayım kendimi...

    YanıtlaSil
  5. sebzenin ve meyvenin merkezinde oturmamıza ragmen agızmızın tadıyla tam anlamıyla bir patlıcan yiyemedik.domatesi hiç söylemiyorum.ben antepli sayılırım oradaki yedigim sebzelerin tadı hala damagımdadır.

    YanıtlaSil
  6. eylem hanım,

    siz de antalya'da domates patlıcan yiyemiyorsanız biz buralarda ne yapalım.

    ama haklısınız adam gibi bir patlıcan yiyemedik bu yıl. bir urfalı için bu zor katlanılır bir durum ama artık yapacak bir şey yok. devirler değişti.

    YanıtlaSil
  7. Kenarda patlıcan dolması içliği var tabi içinde pirinç de var.. Onunla karnı yarık yapmayı düşünüyorum. Pirinç bozar mı tadını?

    YanıtlaSil
  8. Kenarda patlıcan dolması içliği var tabi içinde pirinç de var.. Onunla karnı yarık yapmayı düşünüyorum. Pirinç bozar mı tadını?

    YanıtlaSil